top of page
Search

Virkistävä vierailu Karjalohjan Kehrässä

Updated: Jun 26, 2020

Torstain ohjelmassa oli vierailu Karjalohjalle, Kylätalo Kehrään. Entinen kunnantalo on aikaisemmin toiminut muun muassa, kirjastona ja kouluna. Nykyisen kylätalon toiminta on myöskin erittäin monipuolista, sillä talossa toimii kyläyhdistyksen lisäksi parturi, insinööritoimisto sekä hieroja. Talossa on myös kuvataide- ja tanssikursseja, kuntoutustoimintaa ja työhuoneiden vuokraus on myös mahdollista. Kylätalosta saa ottaa kirjoja itselleen ja jättää omia kirjoja muiden käyttöön. Kylätalon toiminta on laajaa ja avointa kaikille, mikä on luonut kylälle keskuksen, mihin kaikki ovat tervetulleita.


Vanhasta kunnantalosta tehtiin kolmessa vuodessa kyläkeskus, joss käytettin ensimmäistä kertaa Leader-rahoitusta . Nyt pian päättyvän toisen hankkeen tavoite oli lisätä kylätalon avulla lisää yhteistoimintaa Karjalohjalla. Kyläläisille tehtiin asiasta kysely, jossa etsittiin heidän toiveitaan kylän parantamiseksi. Yksi suuri kollektiivinen toive oli likkuntavaihtoehtojen lisääminen. Puhetta oli paljon skeittiparkista ja tanssikursseista. Tanssikurssit ovat jo toteutuneet mutta skeittiparkki on vielä harkinnassa. Kyläläiset toivoivat myös uusia ulkoilureittejä ja lähiruokaa. Osuuskunta Rukki perustettiin juuri edistämään ekologisuutta ja lähiruoan saatavuutta, mutta työtä on vielä paljon. Kyläyhdistys yrittää lisäksi varmistaa, että maksulliset palvelut, kuten tanssikurssit, ovat halpoja. Tanssin kohdalla apua saatin Berta Hernbergin säätiöltä. Lisäksi yhteistoiminta muiden paikkallisten yhdistysten kanssa on osa Kylätalo ry:n toimintaa. Esimerkiksi toimijoiden illoissa yhditykset voivat tutustua toistensa toimintaan ja suunnitella yhteistä ohjelmaa, josta on hyötyä koko kylälle. Ensimmäiseen hankkeeseen meni rahaa noin 85 000 euroa ja 2700 talkootuntia; toiseen hankkeseen käytettiin 52 000 euroa ja noin 500 tuntia talkootyötä.


Näin valtavan projektin lopputulos vertaansa vailla. Kaikki mahdollinen tila on käytössä ja yhdistys tekee töitä parantaakseen koko kylää Kylätalo Kehrästä alkaen. Puhuessani yhdistyksen hankevastaavan kanssa kävi ilmi, että yhdistyksellä on paljon ideoita, joita he toivovat toteuttavansa tulevaisuudessa. Karjalohjan Kylätalo ry. on esimerkki kaikille kyläyhdistyksille.




(Yllä vasemmalla: Hankevastaava Jenni Ruoho

Yllä oikealla ja alla vasemmalla: Kylätalon puodin tarjontaa

Alla oikealla: Kylätalon pääovi)

37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page