top of page
Search

Tällä kertaa vuorossa Ykkösakselin oma hanke

Tänään ei ollut minkäänlaista hankevierailua, joten perehdyin tarkemmin Ykkösakselin Ykkösmassi-hankkeeseen. Hankkeen tarkoitus on rohkaista nuorten omaa toimintaa, joka hyödyttää muitakin nuoria. 11-25-vuotiaat nuoret voivat vähintään kolmen hengen ryhmissä hakea tukea hankkeilleen 500 euroon asti. Ryhmässä saa olla täysi-ikäisikin mukana, mutta nuorten pitää olla pääosassa hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa. 2/3 ryhmästä pitää olla 11-25-vuotiaita.


Mikä tahansa idea ei kuitenkaan ole rahoituskelpoinen. Hankinnat omalle kaveriporukalle tai perheelle eivät saa rahoitusta. Hankkeen pitää olla hyödyllinen monelle nuorelle, vaikka ryhmässä olisikin vain kolme henkilöä. Hankkeen tekemiseen tarvitaan myös täysi-ikäinen vastuuaikuinen, joka vastaa raportoinnista ja rahan käytöstä nuorten kanssa. Esimerkiksi kerhotoiminnan edistäminen on hyvä hanke, johon voi saada rahoitusta. Myös tapahtumien ja retkien järjestämistä voidaan rahoittaa Ykkösmassilla. Sopiva hanke tarvitsee kuitenkin suunnittelua,eikä Ykkösmassia ei voi hakea ilman arviota kuluista. Mutta jos rahoituspäätös on myöntävä, rahat tulevat kahden viikon sisällä tilille. Alle 200 euron hankkeet voidaan rahoittaa kokonaan Ykkösmassilla. Hanke pitää myös toteuttaa Ykkösakselin toiminta-alueella: Salossa, Lohjalla, Karkkilassa tai Vihdissä. Ryhmän jäsenten ei ole pakko olla kotoisin näistä alueilta, mutta hankkeen on tapahduttava jossain niistä.


Kun hyväksytty hanke on toteutettu, ryhmän pitää tehdä siitä raportti. Raporttiin kerätään yhteenveto hankkeesta ja Ykkösmassin käytöstä. Tämän takia kuitit ostoista on hyvä säilyttää. Mikäli raporttia ei ole tehty määräaikaan mennessä, Ykkösakseli perii myönnetyn Ykkösmassin takaisin. Sama pätee jos hanke perutaan tai jää toteuttamatta. Ykkösmassiin on haku päällä neljä kertaa vuodessa: helmikuun, toukokuun, elokuun ja marraskuun lopuilla.


Minusta on hienoa, että myös nuoria yritetään saada mukaan oman kylän tai lähipiirin parantamiseen. Vaikka väki vanhenee, on nuoriso aina tärkeä ryhmä. On siis hyvä, että heidätkin otetaan huomioon hankkeita rahoittaessa tai järjestettäessä.


Lisää tietoa löytyy Ykkösakselin sivuilta




Kuva: ©maaseutuverkosto, Jyrki Vesa

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page