top of page
Search

Kulttuuri- ja luontoretki Leppäkorvessa


Ensimmäinen hankevierailu takana ja sekin tapahtui luonnon keskellä. Vaikkakin päivä oli miltei tukalan kuuma, oli vierailu Leppäkorven kylässä mukava ja avartava. On hienoa nähdä välillä myös pikkukylän menoa kaupunkielämän sijaan ja kokea tällaisen kylän yhteisöllisyyden.


Päivän ensimmäinen kohde oli Leppäkorven työväen talo, joka löytyy Leppäkorventien varrelta. Talo näyttää juuri siltä miltä työväentalo kuuluisikin näyttää. Yli sata vuotta vanha talo rakennettiin aikoinaan talkootyönä, jonka henki elää kylässä edelleen erilaisten yhdistysten kautta. Talosta huolehtii Leppäkorven-Järvenpään kylätoimintayhdistys ry. ja se toimii nykyään vuokrakäytössä juhlien ja harrastuksien pitopaikkana.


Työväentaloa meille esitteli kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Lehtinen (kuvassa vasemmalla), joka esitteli myös Ykkösakselin avustuksella hankitut päivitykset keittiössä ja ilmanvaihdossa. Keittiön uudet varusteet, kylmäkaapin korjaus ja kolme uutta ilmalämpöpumppua kustansivat n. 12 000 €, josta Ykkösakselin avustus kattoi puolet. Nyt työväentalossa on helpompi ja mukavampi järjestää tapahtumia ja juhlia. Kyläyhdistys on miettinyt järjestävänsä ohjelmaa, joka saisi myös muitakin kuin kyläläisiä mukaan yhdistyksen toimintaan. Yhdistyksestä ja koko kylästä uhkuu vahva yhteishenki, mikä on muutaman sadan asukkaan kylässä iso asia.



(Kuvassa Kari Lehtinen ja Jussi Hallamaa)


Kylän yhteishengestä kertoo myös Leppäkorvenpoikamiesyhdistyksen hanke, jonka lopputuloksena kylä sai uuden ulkoilureitin ja laavun sen varrelle. Soininsaarenmäen ulkoilureitti sijaitsee keskellä puhdasta luontoa. Ulkoilureittu laavuineen on ollut Leppäkorvenpoikamiesyhdistyksen suurin hanke tähän mennessä johon kului 11 700 euroa ja melkein 500 tuntia talkootyötä. Kuluista puolet maksettiin Ykkosakselin rahoituksella. Laavun valmistiuttua järjestettiin nimikilpailu, jonka voitti nimi "Peräkammari". Kyläläiset ovat myös tuoneet hyödyllisiä tarvikkeita laavulle, kuten polttopuita ja kirveen. On hienoa nähdä, kuinka koko kylä on jollain tasolla mukana sen parantamisessa.


Tämä ensimmäinen tutustumiskierros antoi minulle jo hyvän kuvan Ykkösakselin toiminnasta ja sen vaikutuksista pieneenkin kyläyhteisöön. Toivottavasti näiden kahden viikon aikana saa nähdä lisää samanlaisia hankkeita ja kokemuksia.




(Ylhäällä vasemmalla: Ykkösakselin Jaana Joutsen antaa Ykkösakseli-kyltin Leppäkorvenpoikamiesyhdistyksen kahdelle jäsenelle.

Ylhäällä oikealla: Laavun opastekyltti

Alla: Itse laavu)

355 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page