top of page
Search

Kalavesien hoitoa Karkkilassa

Toinen sateinen päivä, ja toinen luonnonläheinen hankevierailu. Tänään kohteena oli Karkkila, jossa on yksi noin kymmenestä Virho ry:n tämän vuoden kalastonhoito -hankkeesta. Hankkeen tarkoitus on parantaa virtavesien tilaa ja parantaa mm. Taimenen lisääntymismahdollisuuksia.


Jotta taimen pystyy joessa kutemaan, laitetaan sopivaan kohtaan joessa soraa. Soran pitää olla juuri sopivan kokoista. Liian pieni sora lähtee virran mukaan ja liian suureen soraan ei kala pysty tekemään kutukuoppaa. Työ on raskasta varsinkin alueilla, mihin ei pysty tuomaan koneellista apua. Karkkilan kohde on ihan kesämökkien kupeessa, joten suuria koneita ei voida käyttää. Täten sora tuodaan mahdollisimman lähelle tulevaa kutupaikkaa ja kannetaan sitten ämpärein paikalle. Karkkilan tapauksessa sora oli toisella puolella jokea kutupaikaista. Tämän vuoksi työntekijät pystyttivät pienen vaijeriradan, jotta soraämpäreitä olisi helppo kuljettaa joen yli. Kutupaikkojen hoito on jokavuotista, koska paikkoja pitää myös pöyhentää lapioin. Näin tehtiin myös Karkkilassa.


Virho ry:n toiminta tarvitsee suuria määriä rahoitusta. Toiminnan rahoituksesta 75% on ulkopuolista tukea ja tehdystä työstä puolet on talkootyötä. Leader-rahoitus on yksi tärkeimmistä rahoittajista alueella, mutta rahaa tulee myös monista muista lähteistä. Yhdistyksessä on vain yksi kokopäiväinen työntekijä, Olli Toivonen. (Kuvassa takavasemmalla valkoinen lippis päässään) Hankkeita on vuodessa 10 - 12 ja soraa kuluu 10 rekallista. Ei siis ihme, että rahan tarve on suuri. Onneksi se menee hyvään tarkoitukseen Suomen virtavesien hoitoon ja kunnostukseen.


LIsää tietoa Virho ry:n toiminnasta täältä




(Yllä vasemmalla: Hankkeen työntekijöitä. Olli Toivonen kuvassa takavasemalla

Yllä oikealla: Vaijerirata

Videossa jokimaisemaa)


16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page